Ustalık telafi programı, kişilerin mesleki tecrübesini artıran ve sonunda ustalık belgesi ile tasdikleyen bütüncül bir eğitim politikasıdır. Ustalık belgesi, ortalama 27 hafta sürecek bu programın sonunda yapılacak sınavda kişinin göstereceği başarıya bağlı olarak verilecektir. Bu süreç, işletme yani uygulama eğitimleri ağırlıkta olarak gerçekleştirilecektir. Ustalık telafi eğitim programı bir işletme ile anlaşma yapıldığı takdirde başlayacaktır. Anlaşma yapılan işletmeye her bir personel için her ay asgari ücretin yarısı kadar yani 4.253,40 TL devlet desteği sağlanacaktır.
Yazımızın devamında istihdam şartları, ortalama personel sayısı gibi herhangi bir ön koşul istemeyen bu programı sizlere detaylıca anlatacak, firmanıza fayda sağlamayı amaçlayacağız.
Ustalık Telafi Nedir?
En az ortaokul mezunu herkesin katılabileceği ustalık telafi programı, 24 alanda ve 97 dalda gerçekleşecektir. Bu süreç, eğitimlerini başarıyla tamamlayan, şartları yerine getiren ve ustalık telafi sınavını başarıyla geçen tüm katılımcıların ustalık belgesi alması ile tamamlanacaktır.
Ustalık telafi programının en önemli ve doğrudan fayda sağlayan özelliği katılımcının direkt olarak meslek öğrenmesine imkan sunmasıdır. Böylece iş alanlarına yönlendirme yapan modüler yapısıyla sektörel pek çok ihtiyacı da doğrudan karşılamaktadır. Ustalık telafi programı ile ilgili detayları maddeler halinde inceleyecek olursak:
İlginizi Çekebilir: İşveren Teşvik Sorgulama Sistemi Teşvik Sepeti’nde!
- Katılımcıların seçtiği alanla/meslekle ilgili temel bilgi ve becerileri kazanmasını sağlamak.
- İşletmelerde uygulamalı olarak verilecek dersler katılımcıların doğrudan işi mutfağında öğrenmesini sağlayacaktır.
- Ortalama 27 hafta sürmesi planlanan ustalık telafi eğitimleri günde 8, hafta 40 saat olarak planlanacaktır.
- Eğitim içerikleri ustalık telafi programı uygulayıcısı işletme tarafından belirlenecektir.
- Öğrenci kayıtları e-mesem üzerinden alınacaktır. Bu sisteme kayıt için ilgili okul, kurum ve işletmelerle doğru ve net iletişimler kurmaya özen göstermeniz gerekmektedir. Bu sisteme kayıt olduğunuz andan itibaren lise son yani 12. sınıf öğrenci olarak değerlendiriliyor olacaksınız.
- Ustalık telafi uygulaması kapsamında eğitimler işletmedeki usta öğrenci ya da eğitim personeli tarafından verilecektir.
- Derslerde katı bir devam zorunluluğu bulunmaktadır. Toplam ders saatinin ⅙’sı yani 6’da 1’i oranından devamsızlık yapılırsa ustalık telafi programı başarısız neticeyle sonuçlanmış kabul edilir. Süreç değerlendirilmez, kişiye ustalık sınavı yapılmaz.
- İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri ustalık telafi öğrencileri için de geçerlidir. Kurumlar ya da işletmeler ilgili tüm iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini öğrenciler için de uygulamalıdır.
- Ustalık telafi programı süresince öğrencinin iş kazaları ve meslek hastalığı sigortası da yapılacaktır. Konu doğrudan okul, kurum ve işletmeleri ilgilendirmektedir. Öğrenci süreci takip etmeli herhangi bir aksaklık ya da eksiklik olmadığından emin olmalıdır.
- Öğrenciler her ders için bir iş dosyası hazırlar. Bu dosyanın örneklerini internetten, ilgili okuldan ya da doğrudan eğitim gördüğünüz işletmeden bulabilirsiniz. Bu dosyalar öğrencinin eğitiminden ve dersten sorumlu usta öğrencisi ya da eğitim personeli tarafından incelenerek puanlanır.
- Ustalık telafi eğitimini tamamlayan her öğrenci takip eden ilk sınav döneminde ustalık belgesini almak için sınava girebilir. Sınav tarihlerinin takip edilmesi, başvuruların doğru ve zamanında yapılması, evrakların eksiksiz olması sürecin kolay ve doğru ilerlemesi için oldukça önemlidir.
- Eğitimleri tamamladıktan sonraki dönemde sınava girmeyen öğrenciler ilerleyen sınav dönemlerini bekleyerek sınav başarılarına göre ustalık belgelerini alabilirler.
Ustalık Telafi Programından Kimler Yararlanabilir?
Detaylarda da bahsettiğimiz gibi genel bir katılım ön koşulu aranmasa da bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken birkaç nokta elbette mevcut. Ustalık telafi programı ile ilgili bilmeniz gerekenler:
- En az ortaokul mezunu herkes bu programa katılabilir.
- Mezuniyet yılı ve katılımcının yaşı ustalık telafi eğitimleri katılım koşulları arasında yer almaz.
- Lise ya da Üniversite mezunu veya öğrencisiyseniz katılım başvurusu için öğrenim belgenizi tebliğ etmeniz gerekir.
- Seçtiğiniz alan ve meslekle ilgili çalışabileceğinizi gösteren tam teşekküllü bir hastaneden alınan sağlık raporunuz olmalıdır.
Daha fazla bilgi, güncellenen haberler ve yeni gelişmeler için bizi sosyal medya hesabımızdan takip edebilir, ya da hemen iletişime geçebilirsiniz.