Ustalık telafi programı, üniversite ve lise mezunu personellerin kaç yaşında olduğuna ve mezuniyet yıllarına bakmaksızın başvurabileceği; 27 hafta süren ve sonunda hem staj defteri notları hem de ölçme sınavı notları geçer olduğunda ustalık belgesi alınabilen bir eğitim programıdır.
Personelin donanım kazanması ve belgelenmesini hedeflerken, bu eğitim programı için alan yaratan işverenleri de maddi olarak ödüllendirilmesini hedeflemektedir.
Ustalık telafi programı 2023 dönemine ait tüm ayrıntıları, bilinmesi gerekenleri sizler için inceledik.
Ustalık Telafi Programı Nedir?
Ustalık telafi programı, her dalı kapsamamaktadır. 24 alan ve 97 dalda program için başvurulabilir bir organizasyondur. Ustalık telafi programı 2023 dönemi süresi her dal için değişmekle birlikte en fazla 7 ay yani 27 hafta olacak şekilde belirlenmiştir. Dallara göre değişime bir örnek verecek olursak erkek kuaförlük süresi 27 haftaya denk gelirken aşçılık 22 haftaya denk gelmektedir.
Ustalık telafi programı, personelin sözleşmesini doldurup önce işletmeye ardından okul müdürüne imzalatmasıyla birlikte başlıyor. Bu süreç staj olarak değerlendirilmektedir.
Okulda yapılacaklar listesinin ilk adımı dijital bir platform olan MMS üzerinden yeni kayıt oluşturulmasıdır. Gelin detaylarına birlikte bakalım:
- Yeni kayıt oluşturma talebinde karşınıza çıkan ekranda yer alan zorunlu bilgileri detaylı ve doğru biçimde doldurulması oldukça önemli.
- Kimlik sorgulama yaptıktan sonra gelen bilgilerinizin doğruluğunu kontrol ederek alan, dal ve kapsam seçme kısmına geçilebilir.
- Kapsam seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta seçimin 28.b şeklinde yapılması gerektiği.
- Öğrenci eğitim türü olarak da ustalık telafi programı seçeneğini seçmeli.
- Ön kayıt kısmının son adımı Çerçeve Öğretim Programının seçilmesi burada da sizler için doğru seçenek Ustalık Telafi Programı 2023. Ön kayıt tamamladı, sıra bu kaydı asıl kayda çevirmekte.
- Karşınıza çıkan ekranda başvurunuzu seçip “Başvuruyu Tamamla” butonuna tıkladığınızda artık resmi olarak kaydınız oluşturulmuş oluyor.
İlginizi Çekebilir: İşveren Teşvik Sorgulama Sistemi Teşvik Sepeti’nde!
Tüm bu adımların ardından artık eğitim süreci başlıyor. Eğitim süreci boyunca personelin sigortası işletme tarafından yatırılıyor. Devlet de işletmeye asgari ücretin %50 oranında katkı ödemesi yapıyor.
Bu sürecin devamında elbette hem okul hem işletmeyle birlikte yürütülen süreç staj olarak da adlandırılan eğitim süreci için bir staj defteri hazırlanması olacak.
Ustalık telafi programı staj defteri nasıl hazırlanır?
İşverenin personelden sorumlu olan yetkilisi personelin program modülüne ve derslerine bakarak personelden her ders için üçer iş isteyecek. Personel bu işler üzerinden çalışıp staj defterini dolduracak. Staj defterinin yazılarının oluşturulması, çizimlerinin yapılması, fotoğrafın eklenmesi tamameni staj yapan, eğitim gören personeldedir. Tamamlanan sayfalar ardından bu defter usta öğretici ve koordinatör öğretmen tarafından imzalanır. Bir dersin üç işi tamamlandığında o ders tamamen tamamlanmış ve üç işten de not alınmış oluyor.
Tüm staj defteri bittiğinde derslerin öğrencinin yani stajyerin notları sisteme giriliyor. Buradaki notlar total puanın %40’ını oluşturan teorik puan kısmına girmektedir. Mezun olduktan sonraki ilk dönemde girmeye hak kazanacağı sınavda da başarılı olursa bu notun %60’ı alınarak total puanı oluşturuluyor. Bu 2 puanın ortalaması 50’nin üzerinde ise kişi başarılı olmuş sayılıyor ve ustalık belgesi almaya hak kazanıyor.
Ustalık Telafi Programı Avantajları
Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışanların belgelenmesi ve donanımlı hale gelmesi motivasyonuyla ortaya çıkardığı ustalık telafi programı eğitimlerinin hem iş verenlere hem de çalışanlara pek çok avantajı var. İşte sizin için ustalık telafi programı 2023 dönemi özel avantajlarını:
- İşçi ve emekçilerin belgeli, donanımlı ve eğitimli hale gelmesini sağlar. Bunu yaparken kişisinin sigortasında ve maaşında herhangi bir kesinti ya da aksama olmaması adına bu süreci denetleyerek işçiyi madur etmediği gibi bunun için tesislerinde alan yaratan işverenlere de sigorta prim desteği sağlayarak kurumları teşvik eder.
- İşverenlere kendi bünyelerinde çalışanlarını eğiterek donanımlı işçiler kazanmayı sağlarken bu maaş ve sigorta primi desteği ile de ödüllendirir. Rasyonel olarak ifade edecek olursa bir iş veren bir ustalık telafi programı öğrencisi/stajyeri için devletten 4.253,40 TL destek alabilmektedir. (30 Nisan 2023 asgari ücretine göre hesaplanmıştır.)
En genel ifadesiyle 27 haftada hem işçiye belge hem işverene maddi destek sağlayan ustalık eğitim programı 2023 donanımlı çalışanların varlığını destekleyen; onları destekleyen işverenleri de ödüllendiren bir programdır.
Ustalık Telafi Programından Kimler yararlanabilir?
Ustalık telafi programı 2023 başvuruları, personelin hangi yılda mezun olduklarına bakılmaksızın istemeleri halinde tüm lise ve üniversite mezunlarına açıktır.
Daha fazla bilgi, güncellenen haberler ve yeni gelişmeler için bizi sosyal medya hesabımızdan takip edebilir, ya da hemen iletişime geçebilirsiniz.