Sigorta primi ile ilgili uygulanan tüm teşvikler hem çalışanlar hem de işverenler açısından büyük avantajlar sunmaktadır. Bu teşviklerden bir tanesi de 17103 teşviktir. 17103 sayılı teşvik, 1/1/2018- 31/12/2022 tarihleri arasında işe alınan sigortalılar için geçerlidir. 18 yaşından büyük kadınlar ve 18-25 yaş aralığındaki erkekler bu teşvikten yararlanabilirler.
İŞKUR’a engelli olarak kayıtlı olan sigortalılar için işe giriş tarihinden itibaren 18 ay süreyle (18 yaş altındakiler dahil) olmak üzere, diğer sigortalılar için sigortalının işe giriş tarihinde itibaren 12 ay süreyle uygulanabilir. Çalışanların haklarını koruyan bu teşvik işverenler için de mali açıdan büyük bir rahatlama sağlar.
Peki, 17103 teşvik hesaplama nedir ve şartları nelerdir? Teşvik sepeti olarak bu yazımızda 17103 teşvik ile ilgili merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.
17103 Sayılı Teşvik Nedir?
4447 Sayılı Kanun’un Geçici 19.maddesine tabi olan bu teşvik 27103 teşvikine benzemektedir. Aralarındaki fark ise 17103 sayılı teşvikten yararlanmak için işverenlerin imalat veya bilişim sektöründe olması gerekir.
Diğer sektörlerdeki işverenler 27103 sayılı teşvikten faydalanabilirler. Bilişim ve imalat sektöründe hizmet veren işverenler için ilgili döneme ait brüt asgari ücretin sigortalının prim ödeme gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere, sigortalının 5510 sayılı Kanunun 82’nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazançları üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında prim desteği sağlanır.
17103 Teşvikinden Nasıl Yararlanılır?
17103 teşvikinden yararlanmak için gerekli olan şartlar aşağıdaki gibidir:
- İşe alınacak sigortalı çalışanın 1/1/2018- 31/12/2022 tarihleri arasında işe alınmış olması.
- İŞKUR’a kayıtlı olması.
- Sigortalı çalışanın, işe alındığı aydan önceki 3 ayda toplam 10 günden fazla sigortalı olması.
- İlgili işverenin özel sektörde işveren olması.
- Aylık Prim ve Hizmet Belgesi’nin yasal süreler içerisinde kuruma bildirilmesi.
- Ödenecek primlerin yasal süresinde ödenmesi.
- İlgili işyerinin, yasal ödeme süresi geçmiş sigorta ve işsizlik primi, idari para cezası ve gecikme zammı borçlarının bulunmaması.
- İşverenin, bildirdiği sigortalıları çalıştırmadığı ya da çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirdiğine dair herhangi bir belge bulunmaması.
- İlgili işverenin ihale konusu iş üstlenmemiş olması.
Teşvik Sepeti ile 17103 Teşvik Hesaplama Adımları
17103 teşvik hesaplamak için uygulanması için öncelikle çalışanın günlük SPEK miktarını bilmeniz gerekir. SPEK miktarını hesaplamak için izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir:
Günlük tutar 180,4 TL’den büyük veya eşitse: 17103 indirimi = 180,4 * Gün * 0,375
Günlük tutar 180,4 TL’den küçükse: 17103 indirimi = Toplam * 0,375
Formülü ile hesaplanır.
Teşvik Sepeti ile 3 aşamada 17103 teşvik miktarını sorgulayabilirsiniz. Bu adımlar aşağıdaki gibidir:
- Adım
Üyelik bilgilerinizi eksiksiz bir şekilde girin. - Adım
SGK E-bildirge giriş bilgilerinizin olduğu Excel, CSV veya xml formatındaki dosyanızı sisteme yükleyin. Otomatik SGK e-bildirge şifre kontrolü sağladıktan sonra SGK ekranlarından gerekli bilgilere ulaşarak potansiyel teşvik durumunuzun hesaplanması söz konusudur. - Adım
İşlemlerin tamamlanmasının ardından hazırlanan rapor, belirtmiş olduğunuz e-posta adresinize ve telefon numarasıza iletilir.
Teşvik Sepeti olarak bu yazımızda sizler için 17103 teşvik sorgulama adımları konusunu ela aldık. Teşvik hesaplamalarınız için en hızlı yazılımı sunan Teşvik Sepeti, işverenler için yürürlükte olan birçok SGK teşvik hesaplama algoritmasına sahiptir. Bu yazılım sayesinde doğru ve bütünleşik bir hesap yapabilmeniz mümkündür. Program sayesinde doğru sonuçlar alabilir ve hızlı işlemler ile zamandan kazanabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Teşvik Sepeti benzersiz yazılımı ile kusursuz hesaplar elde edebilirsiniz!